Ljudvågor som bildar musik

Ljudvågor är upphovet till allt det vi uppfattar som ljud. Samtal, rop, trafik, viskningar, instrumentalmusik och sång är alla resultatet av ljudvågor. När ljudvågor sätter luften omkring sig i rörelse uppstår förtunningar, förtätningar och luftvariationer som ger vibrationer i luften. Det är dessa vibrationer som vi uppfattar som ljud av olika slag och som är upphovskälla till mycket av livets glädjeämnen. Musik och teater är element som förgyllt våra liv sedan urminnes tider och försett oss med ett bredare perspektiv på vår förgängliga tillvaro här på jorden. Ljudvågor förflyttar sig i ett tempo av 340 m/s i luft. Intressant att veta är att det inte uppstår ljud i vakuum, eftersom det inte finns någon luft som kan transportera vågorna. Däremot finns de alternativa material till luft som lyckas transportera ljudvågor, som t.ex. vatten, men då med en annan hastighet.

Ljudvågor i grafisk återgivning är ofta vackra

Läran om ljudvågor som blir festival

På Gotland finns det en stark tradition inom Folkuniversitet och högskola med musik-, teater-, och dansinriktning. Det är alltså rätt så logiskt att en tonsättarskola inrättats här på ön, nämligen Gotlands Tonsättarskola. Här handlar det om att skapa musik av alla de slag. Tonsättare av olika nationaliteter träffas här för att i den natursköna omgivningen koncentrera sig på den egna musiken och detta inom ett kollegium av andra, unga tonsättare.

Det stora ögonblicket varje år i maj på Gotlands Tonsättarskola är när dess Festival Ljudvågor äger rum. Här har de olika tonsättarna möjlighet att spela upp sina nykomponerade alster. Dessutom handlar festivalen om att tonsättarna lär sig att marknadsföra sina produkter på ett övertygande sätt. Dagens tonsättare måste nämligen kunna fungera lite som en affärsman och hämta in uppdrag lite överallt ifrån genom att odla ett brett kontaktnät och en intressant konstnärsprofil. Det är en tufft uppdrag för många tonsättare, men en nödvändighet för att kunna överleva i dagens hårda konkurrens.